SHANG GUNG Csikung

“Illatos” csikung vagy Gyógyító csikung néven ismert energetizáló gyakorlat sorozat.“

A shang-gung egy több ezer éves hagyományon alapuló gyakorlat sorozat, amit buddhista szerzetesek gyakoroltak mindennapi életükben. A gyakorlat az emberi testben keringő energia keringését egyensúlyba hozza. A kéz nyitó, záró és  körző mozdulatai a testet körülvevő meridiánokon levő pontokra közvetlenül hatást gyakorolva energia teret képez. A gyógyító energia a belső szervekben egyensúlyt teremtve szabad utat biztosít a khii számára.

A két kéz úgy működik mintegy antenna, felveszi az energiát és bejuttatja a meridián pontjain keresztül a központi idegrendszerbe és a belső szervekhez.A megmozgatott energia kihajtja a testből a méreganyagokat és szervekben egyensúlyt teremtve a betegséget megelőző és gyógyító hatást fejt ki.
A felszabadult energia az idegsejteket regenerálja és új idegsejteket is, működésbe hozza. Ezért a gyakorlatsorozat másik neve Elmét élesítő gyakorlat. Gondolkodó képességet javítja, és elmét élesíti. Gyerekeknek a tanulást, idegen nyelvtanulást nagymértékben növeli. Időseknél erősen javítja a memóriát.

Az öregedést főleg a kéz és a láb mozdulatlansága okozza. Az emberi testet tápláló, energiát pótló, frissítő régiók mind a karon és lábon vannak. Ezért a kéz és láb mozgatásával „haldoklót életre lehet kelteni, és az öreget fiatallá lehet varázsolni”.  A 12 meridián tápláló pontjai a kar és a láb végén helyezkednek el. A vérkeringési és az anyagcsere betegségek ezeknek a pontoknak az elzáródásából erednek.

Van egy keleti közmondás, hogy „ a tó vize bőséges, akkor a patak vize is bő. Ha nincs elegendő víz a tóban, akkor a patak is kiszárad”. A pontoknak az energia mennyisége és a vérkeringés élénksége az anyagcserére közvetlen hatással van.

A tápláló pontok az elemek egyensúlyát teremtve az energia akadálymentes keringését biztosítja. Ha ez zavart szenved, akkor betegség alapjául szolgál.A gyakorlat mozdulatai rendkívüli energiát és különleges képességet fejlesztenek ki. Az érzékszervek működését nagymértékben javítja.

A gyakorlatot mindennap ajánlatos végezni legalább egyszer, de ha valaki meg akar gyógyulni valamilyen betegségből, akkor többet is javasolt elvégezni.
A gyakorlatot 5 éves kor felett bárki elsajátíthatja.

”A fenti összefoglaló, idézett szöveg Dr. Danima Damdindorj-tól származik.

A Shang Gung jótékony hatásai:
– energiával való töltődés
– látás és a hallás javulása
– emésztés és testi funkciók javulása
– nyugodt alvás- erősödő intuitív meglátások
A gyakorlat ajánlott mindenkinek , de terapeutáknak akik emberekkel foglalkoznak és kivételes energiára van szükségük  kivételes erőt ad a mindennapokban.

(Kép: internet)