Szakrális körtánc

Szakrális körtánc – a belső női erő felébresztése és ünnep a szívben

A körtánc az ősi hagyományokban, kultúrákban a rituálék színtere, a különleges alkalmak, ünnepek alapja, a közösség megerősítésére az összetartozást erősítve jött létre.
A bennünk zajló folyamatok kifejezeésére alaklamas olyan helyzetekben, ahol a beszédnek nincs helye. Ahol csupán egyszerűen mozdulatokban fejeznénk ki mi zajlik legbelül. A hangsúly a tánc élvezetén van, nem a tánctudáson. A szakrális körtánc teret ad a léleknek a gyógyító folyamatokra. Egy bátor lépéssel indul, s mikor megízleljük a tánc adta varázslatot, az emelkedettség állapotába érkezhetünk. Ez a varázslat a közösség nélkül nem jön létre. A körben a kézfogás alap és lényeges. Az energiák áramoltatása és mindannyiunkban lévő emelkedett energiák átadása.
A női energiák felszínre hozása, annak harmonikus megélése megerősíti az önbizalmat bennünk.
A körben mindenki ugyanannak az egységnek ugyanazon része, senki sem különbözik a másiktól, nem nézzük a kort, a hovatartozást a vallást, elfogadjuk a másikat úgy ahogy van, a maga önvalójában.
A táncok leginkább koreografált egyszerű lépésekből állnak, azonban felfedezhetők köztük a hagyományos lépések, fellelhetők különböző korok zenéi, így modern zenék is, bár sokszor az autentikus zenét  igen közel érezhetjük magunkhoz.
Európai táncok és néptáncok ötvözete, 4 elem táncok (tűz-víz-föld-levegő), mantra táncok és modern zenék táncai.
A Szakrális körtánc inkább a belső tartalmakról szól. Nem kifelé éljük meg, hanem befelé.
Olyan dinaminkus tánc-és művészetterápiás módszer, amellyel a népek zenéire az ősi tánclépések táncolása közben, elvárásoktól mentes, elfogadó, ítélkezés- és kritikamentes légkörben elmélyült , meditatív közösségi élmények teremtődnek, ahol az önismeret és a gyógyhatás a mozgáson keresztül jön létre. A közösség pozitív energiája többszörösen hat az egyénre.

Eredete röviden: Wosien bajor balettmester kezdeményezésére indult az 1970-es években, amikor az emberek távol voltak egymástól és a közösség erejét újra fel kellett ébreszteni. Magyarországon a ’90-es évek óta táncolják. Ha még nem hallottál róla az azért van, mert befelé forduló , így akik a belső utakat keresik rátalálnak.

Remélem ez a hatalmas kincs eljut mindenkihez, aki még nem tudja és nem tapasztalta.
A ritmus, a zene áldásai, a tánc öröme mindenkié.
Mindez a dráma eszköztárával bővítve hatalmas élményt nyújt.

Élettani hatásai: javítja a memóriát, növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, összehangolja a 2 agyféltekét, tudatosítja és feloldja a testi feszültségeket, életenergiával és erővel tölt fel, segít feloldani a napi feszültségeket, örömöt felszabadultságot kiegyensúlyozottságot ad, ezért szorongós-labilis lelkiállapotok kiváló terápiája.
A közösség pozitív energiája többszörösen hat az egyénre.